YouTube-kanal „Ateisti za sekularno društvo“
Fejsbuk stranica „Ateisti za sekularno društvo“

Saopštenja3. novembar 2015.

SAOPŠTENJE POVODOM IZJAVE IRINEJA O OBAVEZNOJ VERONAUCI

Povodom izjave patrijarha Irineja o tome da verska nastava u državnim školama treba da bude obavezna (LINK), Ateisti za sekularno društvo i Pokret za prosvećeno društvo izdaju sledeće saopštenje:


Patrijarh SPC je svojom nedavnom izjavom da „veronauka treba da se učini obaveznim predmetom“ pokazao svoje elementarno nepoznavanje Ustava Republike Srbije. Podsećamo građane i vlasti Republike Srbije da je Ustavom, dakle, najvišim pravnim aktom, naša država definisana kao sekularna, tj. odvojena od crkava. Samim tim, veronauci je mesto pri verskoj ustanovi, a nikako u školi sekularne države.

Imajući to u vidu, već je i sâmo vraćanje veronauke u državne škole vrlo problematično. Ako je, kako vladika bački navodi, veronauka i bila protivzakonito ukinuta (mada nije precizirao koji je to zakon bio prekršen), sigurno je da bi obavezno slušanje verske nastave bilo protivustavno.

Načela slobodnog i demokratskog društva garantuju pojedincu kako slobodu veroispovesti tako i slobodu od nje. Možda bi neki drugi predmet, nazvan npr. Svetske religije, bio edukativnog karaktera, ali ono što možemo da pročitamo u planu i programu veronauke svodi se na prostu indoktrinaciju.

Od jedne religiozne organizacije smo i mogli da očekujemo ovu okrenutost ka prošlosti, ali žalosno je što iste stavove vidimo i kod odgovornih ljudi Pedagoškog muzeja. Ipak, od vlasti očekujemo da ne popuste pod pritiscima najmoćnije i najbogatije nevladine organizacije u Srbiji i da poštuju Ustav i sve građane Republike Srbije, nezavisno od toga koje su verospovesti i da li je uopšte imaju.


Ateisti za sekularno društvo

Pokret za prosvećeno društvo

Komentarišite na forumu.