YouTube-kanal „Ateisti za sekularno društvo“
Fejsbuk stranica „Ateisti za sekularno društvo“

TribineSEKULARNOST U USTAVU, TEOKRATIJA U PRAKSI


U okviru serijala tribina „Sekularni karavan“, u Kraljevu, u Kulturnom centru „Evergreen“, 29. jula 2015. održana je tribina „Sekularnost u Ustavu, teokratija u praksi“. Govorili su:

Vladimir Petrović
Andrej Stanimirović
Marija Dudić
Vladimir Marović
Miodrag Ribić

Projekat „Sekularni karavan“ obuhvata niz tribina po gradovima Srbije čiji je cilj da se u različitim sredinama formira svest o sekularnosti kao civilizacijskoj tekovini i preduslovu razvoja modernog društva.

Cilj tribine „Sekularnost u Ustavu, teokratija u praksi“ bio je da ukaže na neposrednu korist od principa sekularnosti u životu društva i države, ali i svakog pojedinca koji ima pravo na slobodu izbora. Odvojenost verskih i javnih poslova omogućava slobodno ispoljavanje svih religija, a ne samo jedne ili više favorizovanih crkava koje se u našem sistemu nazivaju tradicionalne verske zajednice. Istovremeno, sekularnost obezbeđuje legitimitet kako pravu na verovanje, tako i pravu na neverovanje, bez obzira na oblik, način i sadržaj. Zato se tribina osvrće i na različite vidove ateističkog pogleda na svet, kao i predrasude u percepciji ateističkih ideja i prakse.

Stalnim kršenjem sekularnog načela, naši javni službenici i čitav državni aparat nemilice troše zajednički novac svih građana, i verujućih i neverujućih, na verske potrebe, izdvajajući jednu crkvenu organizaciju koja postaje moćnija od države i njenih građana. Omogućavajući upliv crkvi u sve oblasti javnog života, pa čak i u obrazovni sistem, naše društvo se dobrovoljno odriče razvoja i napretka.